Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

2000 χρόνια και κάτι… μετά Χριστό;

2000 χρόνια και κάτι… μετά Χριστό;
Γράφει ο Κυριάκος Ν Χιώτης

Θεωρούμε δεδομένα και απόλυτα, πολλά πράγματα στη καθημερινότητα μας αγνοώντας τους όρους «ενδεχομένως» ή «Δοκίμια» που είχαν υιοθετήσει οι προγονοί μας.
Είμαστε σίγουροι για το έτος που διανύουμε ;

"Δοκίμιο 1ο"

Ας δούμε μερικά στοιχεία για να «χτίσουμε» σιγά σιγά την απάντηση.

Για πρώτη φορά και ο πρώτος που υπολογίζει το χρόνο της γέννησης του Χριστού είναι ο μοναχός από τη Σκυθία Διονύσιος ο Μικρός το 527μ.χ., που ζούσε στη Ρώμη, και προσδιορίζει την γέννηση του το 753 a.u.c

Να εξηγήσω τι σημαίνει το a.u.c. πριν συνεχίσω.

Είναι η λατινική φράση Ab urbe condita σημαίνει επί λέξει «από κτίσεως πόλεως», και αναφέρεται στην ίδρυση της Ρώμης που τοποθετείται κατά παράδοση στο έτος 753 π.χ.

Ο Διονύσιος αποφασίζει να ορίσει το έτος της γέννησης του Χριστού ως έτος 1μ.Χ. και όχι 0 κάτι που ήταν άγνωστο στο Διονύσιο. Η Δυτική Ευρώπη θα γνωρίσει το μηδέν αρκετούς αιώνες

αργότερα μέσω του Fibonacci Λεονάρντο της Πίζας ή Λεονάρντο της Πίζας , γνωστός και ως Λεονάρντο Πιζάνο (1175 – 1240) Ας θυμηθούμε ότι οι χριστιανοί κατέστρεφαν κάθε τι που θα χαρακτήριζε ακόμα και σήμερα έναν πολιτισμένο κόσμο όπως θέατρα, φιλοσοφικές σχολές, ασκληπιεία, βιβλιοθήκες, ακόμα και πολλούς αιώνες μετά η ανακοίνωσή του Γαλιλαίου «η γη γυρίζει» θεωρήθηκε φοβερή βλαστήμια κατά του θεού. Τον είπαν αιρετικό. Τον Γαλιλαίο στις 22 Ιουνίου του 1633, τον συλλαμβάνει η Ιερή Εξέταση και τον φυλακίζει. Με αυτή τη λογική δεν είναι καθόλου περίεργο ότι στον Διονύσιο ήταν άγνωστο το μηδέν (0)

Με την άγνοια του μηδενός (0) πάντα υπάρχει έλλειμμα 1ος έτους στην μέτρηση αλλά αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα και λάθος αφού ο υπολογισμός που έκανε ο Διονύσιος για τη γέννηση του Χριστού, αποδείχτηκε λανθασμένος για τους ακόλουθους λόγους:

Γνωρίζουμε ότι ο Ηρώδης, οπού κατά τη διάρκεια της βασιλείας του γεννήθηκε ο Χριστός αν ακολουθήσουμε το ισχύον ημερολόγιο, έγινε βασιλιάς της Ιουδαίας το 39 π.χ και πέθανε το 4π.χ. Επίσης γνωρίζουμε από τους ευαγγελιστές ότι ο μικρός Ιησούς με τους γονείς του επέστρεψαν από την Αίγυπτο μετά το θάνατο του Ηρώδη, άρα ο Χριστός γεννήθηκε σίγουρα γύρο στα 7ετη προ Χριστού.

Οι λανθασμένες και αυθαίρετες χρονολογικές απόψεις του μοναχού Διονυσί
ου επιβλήθηκαν 200 χρόνια περίπου αργότερα σε όλη τη Ευρώπη από το Κάρολο το Μέγα ή Καρλομάγνο και συντηρούμε ακόμα και σήμερα τα ίδια λάθη ως πολιτισμένα πρόβατα χωρίς κανένα πρόβλημα.

Πέρα  της αστοχίας  του Διονυσίου του μικρού υπάρχει ακόμα ένα θέμα .

Η χρονολογική αλλαγή συμβαίνει βάση τα έτη από την γέννηση του χριστού και για αυτό το λόγο έχουμε καθιερώσει το «πριν και μετά χριστό». Η εορτή της γέννησης συμβαίνει όμως  κάθε χρόνο στις 25 Δεκεμβρίου η αλλαγή του έτους είναι μετά από πέντε ημέρες. 
Άρα έχουμε κενό πέντε ημερών.

Την 1η κάθε έτους η χριστιανική ορθόδοξη εκκλησία εορτάζει την Περιτομή του Ιησού, παραδοσιακή πρακτική που προκύπτει από την εντολή του θεού στον Μωυσή προς τους Ισραηλίτες (στη Παλαιά διαθήκη) .

Άρα "ενδεχομένως" και χρονικά και εκφραστικά είστε εδώ και αιώνες λάθος!

Τελικά σε λίγο θα έχουμε 2018 έτη μετά Χριστό(2018μ.χ.) ή θα πρέπει να το διορθώσουμε προς το παρόν πριν το καταργήσουμε σε 2018 μετά περιτομής Ιησού (βάση του ορθόδοξου εορτολογίου ) ή σε  2018 μετά χριστιανικής χρονολόγησης (2018μ.χ.χ.) καλύτερα, ώστε μην πάρουμε στην πλάτη μας όλα τα λάθη της χρονολόγησης και τα άκομψα του ορθόδοξου εορτολογίου; 


Σοφοκλής, 
"Πάντα εκκαλύπτων ο χρόνος εις το φως άγει."
 Ο χρόνος αποκαλύπτει τα πάντα και τα φέρνει στο φως!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΣΠΑΡΤΗ

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΣΠΑΡΤΗΣ